Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Εορτασμός των 20 χρόνων της Φρεγάτας Αιγαίον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικου...


Την Παρασκευή 17/5/2013,  στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας,  γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια της Φρεγάτας Αιγαίον από την ημέρα παραλαβής της από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η επετειακή ημέρα ήταν αφιερωμένη στο πλήρωμα παραλαβής  καθώς  και στο σημερινό πλήρωμα. Στην δεξίωση παρευρέθηκε όλο το πλήρωμα που επιβιβάστηκε για πρώτη φορά στο σκάφος  στις  14 Μαΐου 1993 στο Ντεν Χέλντερ της Ολλανδίας, οι διατελέσαντες Κυβερνήτες από τότε μέχρι και σήμερα ,καθώς  και ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
 Ήταν μια συγκινητική βραδιά καθώς  κάτω από τη ‘Σημαία Μάχης’ του ιστού της Φρεγάτας, αντάμωσαν  για πρώτη φορά , η παλιά γενιά  τους συνεχιστές της!!

20 χρόνια Φρεγάτα Αιγαίον.

ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΙΓΑΙΟΝ
Η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, καθελκύστηκε στο Ναυπηγείο 'Koninlijke Maatschappij de Shelde' (Royal Shelde) στο Vlissingen της Ολλανδίας την 13η Ιουλίου 1978, σε εκτέλεση παραγγελίας του Βασιλικού Ναυτικού της χώρας. Εντάχθηκε στο Ολλανδικό Ναυτικό στις 29 Οκτωβρίου 1980, με την ονομασία BANKERT (F810).
Όταν οι φρεγάτες τύπου S αποσύρθηκαν από το Ολλανδικό Ναυτικό, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρθηκε να τις αποκτήσει ώστε να αντικαταστήσει τον στόλο των αντιτορπιλικών του, λόγω της μεγάλης ηλικίας και των υψηλών αναγκών επάνδρωσης που είχαν τα τελευταία. Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στη φρεγάτα πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 1993 στο Ντεν Χέλντερ. Το σκάφος κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 19 Ιουλίου 1993.
Όπως όλες οι φρεγάτες τύπου S, η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ έχει ολικό μήκος 130μ., μέγιστο πλάτος 14,6 και μέγιστο βύθισμα 6μ. Με πλήρες φορτίο, το σκάφος έχει εκτόπισμα 3.600 τόνων. Την κίνηση εξασφαλίζουν 2 κινητήρες Rolce Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolce Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (αν και η συνήθης επιχειρησιακή ταχύτητα είναι 20 κόμβοι).
Στη φρεγάτα υπάρχει υποδομή για την ενδιαίτηση 198 ατόμων.

Η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ δύναται να πλήξει εγγείς στόχους επιφανείας με το πυροβόλο 76 χιλιοστών (ΟΤΟ ΜΕLARA), και απομακρυσμένες μονάδες επιφανείας με κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON (δύο συστοιχίες των τεσσάρων βλημάτων). Η αντιαεροπορική άμυνα της φρεγάτας εξασφαλίζεται με το σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων SEA SPARROW. Επίσης η φρεγάτα είναι σε θέση να αναλάβει ανθυποβρυχιακές αποστολές χρησιμοποιώντας τορπίλες 324 χιλιοστών. Για την άμυνα του σκάφους, διατίθεται σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων (SUPER R.B.O.C.) και πυροβόλο Phalanx Mk15 CIWS 20 χιλιοστών. Τέλος, το πλοίο δύναται να μεταφέρει δύο ελικόπτερα και να τα χρησιμοποιεί εναλλάξ ή ταυτόχρονα σε διάφορες αποστολές.

Υποστολή σημαίας.

Οι δύο γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: